27.11.2016

Výlet do Příseky

Třešťský muzejní spolek podnikl v sobotu 2. dubna 2016 výlet do Příseky u Brtnice, kde se v nově zrekonstruovaném zámku nyní nalézá unikátní výstava modelů autíček a dalších historických hraček. Zajímavá prohlídka těchto starých exponátů nejednoho návštěvníka snadno pocitově navrátí do jeho dětství. Rozsáhlá expozice je zakončena presentací soudobého výrobce automobilových modelů – čínské firmy Abrex.
Velmi příjemným završením prohlídky je potom posezení ve stylové kavárně, umístěné v někdejším hospodářském objektu zámku, kde je hostům nabídnuto mnoho chuťových zážitků.

Zámek Příseka
Barokní zámeček v Přísece vznikl na přelomu 17. a 18. století přestavbou renesanční tvrze ze 16. století. Z původní stavby se zachoval vstupní portál. V pobělohorské době byla Příseka připojena k brtnickému panství, v roce 1623 ji získali Collaltové. Zámek po staletí sloužil hospodářským potřebám, bylo tam sídlo správce statku. Po roce 1945 zámeček, stejně jako ostatní majetek v okolí, zabral stát. Ve druhé polovině dvacátého století památka sloužila k bydlení a pro obecní účely a značně zchátrala. Po změně politického režimu byla navrácena původním vlastníkům. Nyní zámeček vlastní společnost Abrex.
Předmětem projektu revitalizace objektu byla rekonstrukce historického objektu zámku Příseka a sousedního historického objektu. Vzhledem k zanedbané údržbě ve 20. století bylo třeba vyřešit řadu stavebně-technických problémů. Nejzávažnějším byly četné poruchy zdiva, které bylo nutno zacelit. Následně v rekonstruovaných prostorách bylo vybudováno unikátní muzeum modelů aut ukazující úplný začátek výroby těchto hraček, vývoj odvětví až po současnost s ukázkami cenných sběratelských modelů. Část prostor muzea bude využita pro doprovodné výstavy, které budou permanentně obměňovány.
Pod jednou střechou se tu nachází největší sbírka modelů autíček v republice. Majitel muzea Radek Bukovský jich dokázal shromáždit asi deset tisíc.
Ve čtyřech podlažích najdete tisíce významných historických autíček. Představena bude nejen téměř kompletní sbírka autíček a modelů vyrobených na území Československa ve 20. století od desítek výrobců, ale také produkce výrobců zahraničních. Rovněž bude v muzeu vstavena produkce, dosud nepředstaveného výrobce modelů, Abrex.

Expozice nabízí přibližně deset tisíc exponátů. K vidění je například miniaturní tank od Igry Praha, který se začal vyrábět koncem 60. let. Jedná se o plechovou hračku s plastovými koly a pryžovými pásy na pružinový pohon (natáčení klíčkem). Dalším vystaveným exponátem je mechanický válec Husch, který patří mezi nejstarší mechanické válce vyrobené v Československu. V muzeu je k vidění také Tatra 138 – skříňové auto (ČSAD), Škoda 120 L od KDN, Praga S5T, Tatra 815 Rallye – Kapské Město a další.

<<< Valná hromada (4. března 2016) -||- Lipnice nad Sázavou (16. dubna 2016) >>>