5.9.2023

Návštěva slovinských muzejníků v Třešti

Dobrá spolupráce mezi muzei a muzejními spolky Třeště a slovinského města Velenje se potvrdila o minulém víkendu. V sobotu 24. června přijelo na návštěvu a prohlídku našeho regionu 16 slovinských muzejníků pod vedením ředitelky velenjeského muzea Tanji Verboten a předsedy muzejního spolku (Šaleško muzejsko in zgodovinsko društvo) Damijana Kljajiče. Po sobotní prohlídce třešťského muzea, expozice betlémů a synagogy zavítali v doprovodu Miliny Matulové a dalších třešťských muzejníků i na hrad Roštejn. Nedělní dopoledne potom hosté věnovali jihlavskému Havíření a pouti u sv. Jana Křtitele a pro odpolední program si vybrali prohlídku rabínského domu a synagogy v Polné. V nedělní podvečer se pak uskutečnilo přátelské setkání členů obou spolků v zasedací místnosti třešťského muzea v Schumpeterově domě. Předsedové obou spolků nejprve pronesli slavnostní zdravice, vyměnili si publikační dary z vlastní provenience a mohla začít volná zábava při dobrém pohoštění. Zde se mohly oba spolky lépe poznat a sblížit s příslibem dalšího setkání ve městě Velenje. Před odjezdem domů se ještě slovinští hosté vypravili v pondělí dopoledne do Telče k návštěvě městské památkové rezervace i regionálního muzea na Starém Městě.