14.9.2015

Slavonické pohraničí

V sobotu 5.4. 2014 uskutečnil Muzejní spolek v Třešti opakovaný poznávací výlet za pohraničním opevněním v prostoru Starého Města pod Landštejnem. Výlet se stejným obsahem proběhl již v roce 2012, ale termín nevyhovoval všem členům. Proto jsme výlet letos zopakovali. Role průvodce se opět ujal pan Vlastimil Budař. Účastníci se seznámili s historií výstavby pohraničního opevnění Československé republiky před druhou světovou válkou. Prošli jsme část lehkého opevnění nad Starým Městem pod Landštejnem a seznámili jsme se s typologií, historií výstavby a způsobem boje v lehkém opevnění. Na závěr jsme si prohlédli pozůstatky zákopů z roku 1938, jejichž zbytky jsou zde patrné dodnes. Odpoledne jsme navštívili nově otevřený Spolkový dům ve Slavonicích. Mile nás překvapil velmi vstřícný přístup personálu. Využili jsme jejich ochotu a v doprovodu jsme dům prolezli od sklepa až po půdu. Prohlídka domu byla doprovázena odborným výkladem o jeho přestavbě a fungování. Při návratu jsme udělali malou zastávku na židovském hřbitově v Dolním Bolíkově.

<<< 16. Muzejní pátek (4.dubna 2014) -||- Přednáška o středověkém odívání (8.dubna 2014) >>>