17.4.2016

Naučná stezka Čeřínek

Třešťský muzejní spolek uskutečnil v sobotu 25.5. 2013 vycházku po naučné stezce Čeřínek jako komentovanou prohlídku s výkladem autora stezky RNDr. Ortwina Taubera.  Během ní se muzejníci zevrubně seznámili s přírodními zajímavostmi „Přírodního parku Čeřínek“ a měli možnost shlédnout jedinečná místa, objekty a zákoutí, která pozornosti běžných turistů unikají.  Na vrcholovém bodě stezky na Přední skále učinili účastníci zápis do pamětního sešitu. Při zkoumání detailů čeřínecké přírody byl objeven i dosti vzácný lišejník „provazovka“ z rodu „usnea“, který na dlouhá desetiletí ze zdejší přírody vymizel a nyní se do ní opět vrací. Vyprávění Dr. Taubera připomenulo nejen mnohaletý vývoj živé i neživé přírody na horském masivu Čeřínek, ale i historii budování naučné stezky a proměny přírody až do dnešních dob. Ve stejné době provádělo Občanské sdružení Druhá alternativa z Dolní Cerekve na stezce úklid a drobné úpravy. Sdružení vydalo i zcela nové aktuální leporelo o naučné stezce, kterým muzejníky obdarovalo.

<<< Peru (17. května 2013) -||- Genealogická přednáška (31. května 2013) >>>