7.6.2023

Dvě jubilea Muzejního spolku v Třešti

V rámci pravidelné spolkové schůzky v pátek 2. června 2023 se rozhodli třešťští muzejníci připomenout si dvě významné kulatá výročí v existenci Muzejního spolku v Třešti. Nynější garnitura třešťských muzejníků oslavuje v letošním roce dvacetileté trvání této obnovené vlastivědné společnosti, a proto byli všichni členové pozváni k pořízení společné fotografie před současným stánkem třešťského muzea – Schumpeterovým domem – a vytvoření tím pamětního snímku pro současné i budoucí vlastivědné nadšence. Jelikož se však letošní datum promítá i do vzdálenější minulosti, a je vhodné zavzpomínat i na ty úplně první průkopníky vlastivědného badatelského snažení, kteří v roce 1933 založili první Muzejní spolek ve městě, oslavujeme tedy současně devadesát let zmíněné činnosti v Třešti. Proto se členové spolku shromáždili i před budovou č.18, (nejstarším sídlem muzea) na třešťském náměstí, tak jak to učinili jejich předchůdci v roce 1933, a i v tomto místě pořídili společné pamětní foto. Poslední zastávkou pamětního fotografování potom byla budova bývalého Mariana (v současnosti restaurace Svět), která se rovněž stala na několik let sídlem třešťského muzea.