Malé sakrální stavby Telče a blízkého okolí

Malé sakrální stavby Telče a blízkého okolí – 7. června od 17 hodin, Schumpeterův dům

Máte rádi kříže, křížky, boží muka ? Pak přijměte pozvání na zajímavou přednášku, kterou pro Vás připravuje Muzeum Vysočiny Jihlava, pobočka Třešť a Muzejní spolek v Třešti.
Jindřich Kaupa, člen Muzejního spolku v Telči, nám na dokumentárních fotografiích představí opomíjené malé sakrální stavby v Telči a blízkém okolí. Autor ve svém bádání navázal na práci svých předchůdců a využíval Farní věstníky pátera Simeona Zapletala.

Jindřich Kaupa k drobným sakrálním památkám:

Stavby s náboženským zaměřením jsou zatím nedoceněnými historickými památkami našeho města. A to i přesto, že tyto malé sakrální stavby jsou nepřehlédnutelným doplňkem historických staveb. Jsou i významným orientačním bodem, stojí-li ve volné krajině. Současně jsou i připomínkou dávno zapomenutých událostí a činů, vyjádřením díků za uzdravení, připomínkou tragédií a ukázkou zbožnosti našich předků.

Ozdobou a doplňkem historických staveb našeho města tvoří 31 křížů a 10 božích muk stojících na různých místech v Telči a v jejím okolí.

Za působení bývalého ředitele Telečského muzea Jana Tiraye byly ve 20. letech minulého století ve Farních věstnících otiskovány popisy sakrálních staveb ve farnosti faráře Simeona Zapletala.

V sérii článků seznamoval Jan Tiray farníky s podrobným popisem všech místních sakrálních staveb, křížů, božích muk, smírčích kamenů a Mariánských sloupů. Uviděl i popisy jejich stavební stavbu a tam kde byly i překlady nápisů z němčiny a latiny.

Tirayem uváděná data mi posloužila jako zdroj informace pro popis sakrálních staveb prezentovaných na této výstavě. Vedle informace o kulturní bohatství v našem městě s na konkrétních sakrálních stavbách snažím ukázat i na jejich nedobrý stavební stav. Týká se to nejen zašlých a znečištěných povrchů ale i nečitelných či chybějících nápisů.

Současně chci obyvatelům Telče a turistům připomenout, že v našem městě je vedle historického náměstí a zámku řada míst, které stojí za to v Telči navštívit.

Zdroj: informační letáček k výstavě konané v Telči v dubnu 2019

Tento záznam byl publikován v Aktuality . Uložit odkaz do záložek.